Smeerwortel is een super ‘vallen en stoten’ zalf. Zij bevat allantoïne waarvan onderzoek heeft bevestigd dat het de genezing van wonden stimuleert.

Als wij uit balans zijn laat ons lichaam dat ons heel slim op de één of andere manier -vertaald in een klacht- aan ons merken: Het is dan belangrijk om er achter te komen wat de wortel van deze klachten is, zodat jouw lijf weer tot rust kan komen. Ik help bij deze bewustwording.

 

SMEERWORTELZALF - (Symphytum officinale)

Met smeerwortel ben ik in aanraking gekomen toen mijn kinderen veel last hadden van vreselijk jeukende bultjes en ik niet wilde gaan smeren met hormoonzalf. Helaas namen de bultjes niet in aantal af, maar wél de jeuk!! En van het één kwam het ander. Vriendjes en vriendinnetjes met chronisch eczeem kregen de zalf opgesmeerd als zij kwamen spelen en de jeuk verdween… Bij sommige kinderen die thuis consequent zalf opgesmeerd kregen, knapte de huid zelfs zienderogen op! Pubers maken dankbaar gebruik van de zalf door het op hun acne te smeren (of op littekens veroorzaakt door acne) en volwassenen met extreem droge handen -denk hierbij bijvoorbeeld aan kloven- krijgen er zachte handen voor terug. Omdat er lastig aan de geweldige -maar arbeidsintensieve- zalf te komen is, heb ik besloten de zalf als een bijproduct van mijn praktijk te verkopen (meer informatie m.b.t. de kosten vind je onderaan dit artikel).

Ingrediënten
Mijn zalf is gebaseerd op biologische bijenwas van de plaatselijke imker, biologische sesamolie* en de wortel van de Smeerwortelplant.

* LET OP: Sesamolie kan een reactie oproepen bij mensen met notenallergie.
 

Onze huid is niet het enige waar smeerwortel zo goed voor is. Het is ook een super vallen- en stotenzalf en toen ik mijzelf daar -met opgroeiende kinderen- van overtuigd had, nam ik het mee naar mijn werk als leerkracht en ouders verbaasden zich over de resultaten!
 

Geneeskrachtig
Smeerwortel bevat allantoïne waarvan onderzoek heeft bevestigd dat het de genezing van wonden stimuleert. Traditioneel werd smeerwortel uitwendig gebruikt bij botbreuken, vandaar zijn Engelse naam ‘knitbone’. Zo kun je Smeerwortelblad gebruiken om de bloeding van snijwonden te stoppen of om (kleine) brandwonden te behandelen door een blad op te rollen tussen je handen: leg het gekneusde blad direct op de wond. Smeerwortel (Symphytum officinale) wordt vanwege zijn veelzijdigheid soms Permacultuurplant (= samenwerking tussen de mens en haar omliggende natuur gericht op een harmonisch voortbestaan van beide) nummer één genoemd. Hij is niet alleen eetbaar en medicinaal, maar ook nog eens een goede bijenplant. Daarnaast kunnen de mineraalrijke bladeren op verschillende manieren gebruikt worden om de tuin te bemesten.

Bijna alles van de smeerwortel is te gebruiken bij een kwetsuur aan ons lichaam, maar mijn favoriet zijn de wortels, waar ik zelf zalf van maak. Zalf kun je gemakkelijk meenemen is direct toepasbaar en bovendien vinden kinderen het heerlijk om zelf te smeren. Na een paar keer weten ze dat er maar een heel klein beetje zalf per keer nodig is en kunnen ze dit zelfstandig regelen. Let er wel op dat de zalf alleen op dichte kwetsurengesmeerd mag worden. Smeerwortel kan wel wonden genezen, maar dat kan deze wonderplant zo snel, dat eventueel vuil geen tijd krijgt om uit de wond te ontsnappen. Smeer je de zalf wel op een open wond, dan loop je het risico een onderhuidse ontsteking te krijgen, m.a.w.: alleen gebruiken als de huid dicht is!!
 

Smeerwortel helpt ons te laten zien hoe goed het lichaam zichzelf -met een beetje extra hulp- weer kan genezen. Eigenlijk precies hetzelfde wat ik in mijn werk als coach doe: kinderen en volwassen met een beetje extra hulp ondersteunen, zodat zij daarna zelf weer verder kunnen. 

 

Smeerwortel kun je o.a. gebruiken bij: 

-        Kloven

-        Droge huid

-        Gezichtscrème

-        Acné

-        Eczeem

-        Psoriasis

-        Muggenbulten

-        Jeukende bultjes

-        Winterhanden en voeten

-        Het geprikt zijn door brandnetels

-        Verzachting van  oude en nieuwe littekens

-        Tepelkloven (goed reinigen vóór de borstvoeding)

-        Wondgenezing (dichte wond)

-        Kleine brandwonden (!!), vaak rode huid

-        Botbreuken (als het bot in de juiste stand staat!!)

-        Oude pijnlijke botbreuken

-        Blauwe plekken

-        Spierscheuren

-        Kneuzingen

-        Likdoorns

-        Splinter ‘trekker’

-        Gerstekorrel ‘trekker’

-        …..

 

 

Verkoopprijs 

  • Een potje zalf van 70 ml kost -inclusief begeleidend schrijven- €12,50,- (exclusief verzendkosten).
  • Je kunt kiezen uit verzenden tussen brievenbuspost of als pakketje*.
    Als je voor een pakketje kiest, dan kan dat via Postnl of DHL. Zie voor meer informatie over verzending verderop in dit artikel onder het kopje: 'Opsturen'

* Voor verzenden van een pakketje reken ik €1,50 om jouw pakketje verzendklaar te maken..Smeerwortelzalf bestellen?
Stuur dan een mailtje naar simone@dejuttercoaching.nl 
Je kunt de zalf komen ophalen óf laten opsturen.


Opsturen

1. Brievenbuspost
Vanaf september 2020 is het ook mogelijk de zalf als brievenbuspost te laten bezorgen.
Het speciale brievenbusblikje bevat 60 ml waarvoor jij €12,50 plus  €2,- verzendkosten betaald.
In een envelop passen max. 2 zalfblikjes wat €3,- aan portokosten is.

2. Pakketpost
Heb je liever een potje van 70 ml? Vermeld dan in jouw mail de gekozen verzendwijze (Postnl of DHL) en het adres waar het pakketje naar toegestuurd* mag worden.
In mijn reactie maak ik een prijsopgave en ga ik aan de slag om het pakketje verzendklaar te maken. Zodra het aankoopbedrag is bijgeschreven doe ik altijd mijn best om de zalf zo snel mogelijk op de post te doen. Bij het versturen maak ik altijd zoveel mogelijk gebruik van eerder gebruikte dozen. 

* Let op: Als er gekozen wordt voor een ophaalpunt, dan graag het gewenste ophaalpunt vermelden.
 


Essentiële oliën
Wil je jouw zalf nóg persoonlijker en/of geneeskrachtiger maken? Laat dan voor slechts €1,50 (startbedrag) een paar druppels pure hoogwaardige essentiele oliën aan jouw zalf toevoegen. In overleg kiezen we de meest passende olie voor jou of voor jouw gezin. Het merk olie wat ik gebruik is van dōTERRA.
Wil jij ook weten op welke manieren je met essentiele olien vele huis-tuin-en -keukenmedicatie kunt laten staan? Geef je dan op voor de basisworkshop: 'Essentiële olien, ons natuurlijke medicijkastje'
 Disclaimer 'de Jutter Coaching'
Ik ben geen arts in welke vorm dan ook. De ervaringen met Smeerwortel zijn geheel gebaseerd op mijn eigen persoonlijke ervaringen. Houd rekening met allergiën en neem in geval van twijfel altijd contact op met een arts of deskundige. Je bent en blijft altijd verantwoordelijk voor jouw eigen gemaakte keuzes.