Verschillende gezichtspunten

Ik geloof dat alles op verschillende lagen met elkaar verbonden is en dat het één daarmee van invloed is op het andere, ook wel 'de holistische zienswijze' genoemd. Een simpel voorbeeld: Jij krijgt hoofdpijn van melkproducten. Als je dit weet kun je stoppen met het nuttigen van melkproducten of deze vervangen door iets anders. Met andere woorden: de lactose zorgt hier voor hoofdpijn, het ene staat in verbinding met het andere. Tijdens mijn werk bekijk ik 'het probleem' dan ook vanuit verschillende gezichtspunten zodat ik -voor zover mijn kunde reikt- alle kanten zoveel mogelijk belicht krijg. Eén van die gezichtspunten zijn de gebeurtenissen rondom de zwangerschap en geboorte. In dit stuk ligt al zoveel informatie voor de vorming van het kind en dan bedoel ik niet in de vorm van een zwart-wit tekening, maar meer als een blauwdruk, als een 'mogelijk plan van uitvoering'.

De geboorte als spiegel

Natuurlijk weet eigenlijk iedereen dat het belangrijk is om tijdens de zwangerschap gezonde voeding tot je te nemen, maar heb je er wel eens bij stil gestaan wat de invloed kan zijn van het 'emotionele' voedsel' waar een ongeboren kind mee in aanraking komt? Nooit heb ik geweten dat de verbondenheid tussen moeder en kind vanaf het aller prilste begin zó belangrijk is voor de emotionele en fysieke ontwikkeling van een mensenkind. Tijdens de dagworkshop 'De geboorte als spiegel' deelde Heidy Mallee van Hartpad liefdevol haar bijzondere kennis en ervaringen omtrent conceptie, zwangerschap en geboorte die mij er nog meer van bewust maakte hoe belangrijk het is om als coach kennis te hebben van deze materie.

Praktijkvoorbeeld

Een jongen komt samen met zijn ouders mijn praktijk binnen voor een oriënterend gesprek. Als ik hem vraag tegen welke dingen hij aanloopt en waarmee hij graag hulp wil vertelt hij mij dat hij vaak boos wordt op een juf. Liever gezegd: zo ontzettend woedend dat hij niet helder meer kan nadenken en daarbij wegloopt naar huis.

De trigger voor zijn woede ligt vaak bij de juf die opmerkingen maakt en vragen stelt over zijn werk wat nog niet af is, dramt voor zijn gevoel door en ontneemt hem zijn 'lucht en ruimte'. Hij kan daarom bijna niet anders reageren dan te vechten of te vluchten (weglopen).

Geboorte

Zijn geboorte was er eentje van 'vast blijven zitten' en niet verder kunnen, omdat er te weinig -pers-hulp was. Tijdens dit proces dreigde er zuurstofgebrek en zakte zijn hartslag omlaag; de vacuümpomp bood uiteindelijk de hulp die nodig was om hem de benodigde lucht en ruimte te geven.

Begeleiding

Werkelijk bewust was ik mij toentertijd nog niet van de imprint die een geboorteproces op een kind heeft, maar gevoelsmatig heb ik zijn moeder tijdens een coaching gevraagd om zijn geboorte aan hem te vertellen. Ademloos en oprecht geïnteresseerd luisterde hij naar de woorden van zijn moeder die bij hem binnen leken te komen als missende puzzelstukjes en een prachtig vraag en antwoord gesprek ontstond tussen hen beide.

Celgeheugen

Wist je dat onze cellen informatie kunnen opslaan? En als je je bedenkt dat jij bij jouw conceptie reeds bestaat uit cellen... wat voor een informatie is er voor die cellen dan reeds aanwezig om mee aan de slag te gaan? En hoe vormend is dit voor de verdere ontwikkeling van jou? Ik geloof dat alles uit energie bestaat en zo ook dat de energie die aanwezig is tijdens ons geboorteproces. Deze energie is opgeslagen in ons systeem en is mede van invloed is op ons dagelijks leven. Hoe mooi zijn daarom de creatieve werkvormen die wij met kinderen en volwassenen doen?! Want waar ons hoofd ons in de steek laat met haar geheugen, vult ons onderbewustzijn -met een geheugen op cellulair niveau- die leegte prima en vaak verrassend creatief op!!

Puzzelstukjes

Het was prachtig om aanwezig te zijn bij het gesprek waar moeder woorden gaf aan de energie van de geboorte van haar zoon, waardoor hij energetisch weer een puzzelstukje van zichzelf leek terug te vinden. 

 

Wij maken gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van de website gaan we er vanuit dat u hiermee instemt.