Eén jaar later en de kamer is op een paar dingen na helemaal leeg.
Ik kijk naar de blauwe muur en denk terug aan het moment dat wij deze verfden.
Gaten in de muur laten zien dat daar een kapstok heeft gehangen en de spijker daarboven was voor de klok. Ik herinner mij vergaderingen, enthousiaste plannen en ideeën, workshops en bijeenkomsten, het lachen en samen huilen. De kamer lijkt leeg, maar is gevuld met mijn gedachten.

Als ondernemer probeer je dingen, je doet, je durft, aanvaardt, bekwaamt, begint, voert uit en waagt: je komt in actie. Zonder actie is er geen onderneming. Een ondernemer hoeft niet altijd te weten waar hij aan begint en leert soms gewoon al doende. Dat kan dus betekenen dat er op een zeker punt moet worden geconcludeerd dat de ingeslagen weg onvoldoende energie oplevert om de reis voort te kunnen zetten. Wederom is er moed nodig om dan te zeggen: ‘Hé, dit is niet mijn pad, hier krijg ik geen energie van, ik mis de flow’ or whatever. Het gevoel wat je dan kunt krijgen is dat het mislukt is, een gevoel van falen, een complete tijdverspilling...
Niets is echter minder waar!!! Ik zal proberen uit te leggen wat ik hier mee bedoel.

"Haal het woordje ‘mis’ weg en er staat ineens heel iets anders!"

Ieder mislukt experiment is uiteindelijk gelukt. Dit omdat je meer kennis van zaken hebt dan toen je aan jouw experiment begon. Ondernemen is durven doen, falen, leren en weer overnieuw beginnen. De volgende keer zit deze ervaring automatisch in jouw rugzak en daar kun je je voordeel mee doen. Kinderen die nooit doen, missen deze ervaringen. Bang om te beginnen, bang om te falen, bang dat het niet goed zal zijn, bang dat zij niet goed genoeg zullen zijn, dus (weer) nog maar even wachten met als gevolg uitstelgedrag of een hele trage werkhouding (lees hier: zorgvuldige werkhouding, want het moet wél helemaal goed zijn!!). Kinderen (én volwassenen) die bevriezen zodra angst om het hoekje komt kijken, het overzicht missen, bij wie de hoogtevrees hen laat verstarren. Een ieder heeft hier zo zijn redenen voor, maar ondernemen is zó ontzettend belangrijk!

Hoe fijn als iemand jou dan een helpende hand bied en deze stevig vast pakt terwijl je samen springt en onderweg uitvindt hoe er gevlogen moet worden. Dat is de reden waarom ik het zo ontzettend belangrijk vind dat de ouders bij het coachen aanwezig zijn, want springen is doodeng!! Wat heerlijk als papa en mama mee springen en jij als kind er achter komt dat ook zij het best heel spannend vinden. Een kind is op zo’n moment bereid om de grond onder zijn voeten te verliezen, omdat het met iedere cel in zijn lichaam ervaart dat het gedragen wordt. Samen springen en onderweg uitvinden hoe er gevlogen moet worden is voor beide partijen een ervaring die bij blijft.


"Het kind is op zo’n moment bereid om de grond onder zijn voeten te verliezen".

Merk je dat er onderweg veel spanning is, dan is het erg fijn om bijvoorbeeld via de ademhaling voor een stukje ontspanning te zorgen. Veel kinderen en volwassenen ademen hoog. Energie en ontspanning haal je vanuit het centrum van jouw lichaam en laat dat midden nu net eens de buik zijn. Op het moment dat je hebt geconstateerd dat de adem hoog zit of dat het kind (en/of ouder) gespannen is kunnen de volgende activiteiten helpen. Het is overigens heel belangrijk om op een zachte en speelse manier aandacht aan de ademhaling te geven. Zorg voor ontspannende oefeningen/activiteiten waarbij de ademhaling weer omlaag naar de buik gebracht kan worden. Een hoge ademhaling zorgt voor ‘stress’.

- RUIKEN
 Essentiële oliën zijn geweldig om tijdens het coachen te gebruiken of om mee te geven naar huis als extra ondersteuning voor de hulpvraag waarvoor het kind bij jou is gekomen. Dit kun je bijvoorbeeld doen het aan verschillende geurtjes te laten ruiken (essentiële oliën) en daar de favoriete geur uit te laten kiezen. Op deze manier inademen gebeurd vaak al m.b.v. de buikademhaling.

N.B.
Wil je meer weten over hoe je oliën als een krachtige tool kunt inzetten tijdens het coachen of ter bevordering van jouw gezondheid? Neem dan contact op met mij en vertel jou er graag meer over. 
Ook kun je meer lezen op  
http://etherischeolie.net/etherischeolie-verschil-etherische-olie/etherischeoliegebruik/ 

- BELLENBLAZEN
Heb je geen oliën in huis, dan is de stap naar een bellenblaas snel gemaakt. Bellenblazen is leuk, ontspannen én gebeurt m.b.v. de buikademhaling. Hoeveel bellen kunnen er samen met papa/mama geblazen worden?!

- KNUFFELS
Wie weet heb je nog een paar knuffels in huis liggen. Knuffels zijn bij jongere kinderen geweldig om mee te communiceren. Ook heeft iedere knuffel vaak zijn eigen kwaliteiten en gewoontes. Het is geweldig om het kind en de knuffel met elkaar te laten praten en wie weet zegt de gekozen knuffel wel iets over de kwaliteiten die het kind zo graag zelf zou willen hebben of waar het behoefte aan heeft…

-    HUISDIER
Jouw allerliefste huisdier samen met jouw coachcliënt (mits er geen angsten en allergieën meespelen...) en het hoge cortisolniveau*(stresshormoon) daalt zienderogen , waardoor het kind kan gaan ontspannen.

Cortisol komt vrij als reactie op stress -daarom wordt het ook wel 'het stresshormoon' genoemd- en zorgt er feitelijk voor dat je de stresssituatie beter aankan. Hierdoor worden een aantal processen aangespoord om harder te werken.

  • Hartslag gaat omhoog zodat bloed en zuurstof sneller rondgepompt wordt
  • Verhoogt suikeropname door de spieren
  • Verhoogt de algehele activiteit
  • Verbetering humeur en stemming

Eigenlijk zorgt cortisol ervoor dat je op 110% kan functioneren. Denk hierbij aan sporters die voor hun prestatie even opgejut worden. Vroeger was dit heel nuttig. Wanneer je een wild dier tegenkwam was het belangrijk dat je op 110% kon functioneren zodat je weg kon rennen. Wanneer het gevaar geweken was kon het cortisolniveau weer dalen en kon je weer ontspannen en herstellen. Is jouw cortisolniveau echter continu hoog is, dan zorgt cortisol ervoor dat je volledig uit balans raakt. De gunstige effecten van cortisol als stresshormoon op korte termijn, zijn op lange termijn allemaal schadelijk.

- YOGA
Een simpele, maar heerlijke manier is om van elkaar een ‘pizza’, een ‘pannenkoek’, een 'auto' etc. te maken. De pizza vind je op: https://www.yogaonline.nl/web/Yogatv/Gratis-YogaTV/Pizza-bakken-met-Helen-Purperhart.htm  Ervaart een kind dit toch als onprettig, dan is -voor jonge kinderen- elkaar zachtjes kriebelen met een veer of het aaien van de knuffel, voelen aan allerlei materialen, ook een idee. Oudere kinderen kun je bijvoorbeeld vragen naar hun favoriete muziek en dit opzoeken en aanzetten. Ondertussen kan er getekend, gekleid, gepraat, geluisterd etc. worden.

- NATUUR
Heb je de kans...ga naar BUITEN!! De natuur geeft ons zoveel wijsheid!
Zo laat het ons zien dat alles een eigen ritme heeft, hoe zij zichzelf beschermt, verdedigd en samenwerkt. Loop eens bewust met jouw cliënt door de natuur en ervaar dat ook wij natuur zijn! Het enige wat je hoeft te doen is die paar -bakstenen-muurtjes om je heen weg te denken... De natuur vertelt ons prachtige dingen voor wie wil luisteren en houdt ons een pure en eerlijke spiegel voor voor wie er in durf te kijken ;-)  

Wat je ook doet, doe het gewoon en merk onderweg of het iets voor je is. Zo niet, dan mag je best een moment balen of zelfs verdriet en boosheid voelen.
Je haalt eens een paar keer diep adem, stopt bewust de ervaring in je rugzak, voelt de grond onder je voeten en komt je weer in beweging: ONDERNEEM!

Veel suc6 met jouw mis-lukkingen!!

 Tot Jutters!

Wij maken gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van de website gaan we er vanuit dat u hiermee instemt.