☆ Prikkelgevoelige kinderen zijn extra gevoelig voor de belevenissen van alledag. Geuren, kleuren, geluiden, smaken, gevoelens en details worden intenser beleefd dan bij de meeste mensen. Met de volgende tips kun je jouw kind ondersteuning bieden om deze prikkels gemakkelijker de baas te blijven.

1. Bouw voldoende rust in wat een gevoel van overzicht en veiligheid geeft
- Voorzie alles in huis zoveel mogelijk van een vast plekje.
- Houdt de leefomgeving schoon en opgeruimd.
- Zorg voor een vast ritme met dezelfde  routine en rituelen.
- Zorg voor voldoende nachtrust.

- Houd gedurende de dag regelmatig korte pauzes: energizers.


Energizer: ADEMEN
De simpelste manier van een energizer is om je kind bewust maken van zijn eigen adem.
Je adem heb je altijd bij je en helpt om weer terug bij jezelf te komen. Een hand, knuffel of warme hittepit op de buik kan zorgen voor een extra stimulus. Voor de oudere kinderen is het volgende ademruimte een idee om de rust terug te brengen:

• Adem 7 tellen diep in
• Houd de adem 7 tellen vast
• Adem 7 tellen uit

Herhaal dit 3 tot 5 keer.
 

2. Eet de juiste voeding
Iedereen heeft baat bij de juiste voeding, omdat dit bijdraagt aan rust en lekker in je vel zitten. Prikkelgevoelige mensen zijn extra gevoelig voor additieven aan voedsel. Daarom is natuurlijke en onbewerkte voeding het beste. Nu is biologische voeding niet voor iedere portemonnee weggelegd, maar misschien kun je dan eens kijken naar wat er wel mogelijk is en begin vooral klein om het uitvoerbaar en vol te houden. Kijk bijvoorbeeld eens naar de eet- en drinkgewoontes die er zijn en de tijden die hier bij horen:

• Voor wat voor type tussendoortje wordt er gekozen?
 Is dit een voedzaam momentje (bouwstoffen voor het lijf) of is dit een vulmomentje? (stillen van de lekkere trek)

• Wat wordt er nog gegeten en gedronken vlak voor het slapengaan?
Probeer voor het slapengaan zoveel mogelijk de suiker te laten staan, omdat suiker activerend werkt en dat willen we juist voorkomen. 'Avonds op een vast tijdstip samen een kopje thee drinken met een klein koekje er bij kan meestal niet zoveel kwaad en draagt mede bij aan het avondritueel wat voor een kind de herkenning oproept van ‘bijna naar bed’.

Heeft jouw kind toch nog trek, omdat het wellicht een inspannende dag heeft gehad?
Denk dan eens aan een kleine portie yoghurt of melk, dadels, een banaan, handje noten of zelfs aan een klein stukje chocolade. Deze voeding draagt bij aan een ontspannen gevoel mits er natuurlijk geen gevoeligheden bij komen kijken zoals bijvoorbeeld een allergie.

 

3. Drink voldoende water
Water is -met hulp van beweging- een kei in het afvoeren van afvalstoffen. Daarbij is het onmisbaar bij ontelbare andere processen in ons lichaam. Als ons lichaam voldoende vocht bevat voel je je fijner en alerter. Geef je kind daarom gerust een flesje water mee naar school waar het gedurende de dag uit kan drinken.

 

4. Beweeg met regelmaat
Maak een korte wandeling, spring trampoline, dans samen op jullie favoriete muziek, plan een stoeimomentje in etc.
Gelukkig makende stofjes (hormonen) zoals serotonine, melatonine en dopamine komen vrij door te bewegen en dragen bij aan onze ontspanning. Door te bewegen komen de vuilniswagentjes in ons lichaam in beweging (lymfeklieren) waardoor afvalstoffen gemakkelijker hun weg naar buiten vinden en dat schoont van binnen lekker op.

 

5. Breng voldoende tijd door in de natuur
De natuur kalmeert met haar kleuren, geuren en overload aan pure zuurstof. Ook houdt Moeder Natuur ons graag spiegels voor waarbij onze binnenwereld aangeraakt wordt. Vaak is dit dan een mooi moment om te praten over de gevoelens die hierbij ervaren worden. Hiervoor hoef je niet perse een lange bos- of strandwandeling te maken. Ook een stukje groen kan vaak al veel bijdragen. Zoom bijvoorbeeld eens een minuut lang in op wat er daar gebeurt. Je zult versteld staan wat kinderen allemaal opvalt.

 

6. Praat met jouw kind
Het is erg zinvol om hierbij met name de gevoelens te benoemen zodat een kind deze kan leren herkennen. Spreek tijdens een gesprek uit welke emotie er speelt door te beschrijven wat je ziet en daar de betreffende emotie aan vast te koppelen. Bij de emotie boos kan stampvoeten horen, maar ook schreeuwen, boos kijken, knijpen etc.
Door te benoemen wat je ziet of hoort wordt een kind zich niet alleen bewust van zijn eigen binnenwereld...het wordt zich tevens bewust van de manieren waarop een emotie herkend kan worden.

 

Voor jonge kinderen zijn er 4 basisemoties:
- bang
- boos
- blij
- verdrietig

• Een tip is om rekening te houden met het 'gevoel' moe wat natuurlijk geen emotie is, maar wat wel vaak door jonge kinderen verward kan worden met een emotie.
 

Je kunt een emotie proberen te benoemen op de volgende manieren:

Oeh, wat zag ik jou daar schrikken. Was je even bang?

Ik hoor en zie jou stampvoeten; voel jij je misschien boos?

- Wat zie/hoor ik daar een dikke schaterlach. Wat heeft jou zo blij gemaakt?

- Ik zie dikke tranen op jouw wangen, volgens mij voel jij je verdrietig.

- Wat zie ik jou lekker gapen, voel jij je moe?


Het fijne is dat hoe gewoner het binnen een gezin is om de eigen emoties te benoemen, hoe gemakkelijker een kind zijn eigen gevoelens leert scheiden van die van anderen.

 

7. Ontspan met essentiële oliën
Essentiële oliën hebben een sterke invloed op ons gemoed en kunnen je kind ondersteunen in dat wat het nodig heeft.
- Sinaasappel: is een rustbrenger én werkt stimulerend.
- Lavendel: draagt bij aan de ontspanning  en kan helpen met inslapen.
- Citroen: is concentratieverhogend, stimulerend en kan helpen om in slaap te blijven.
NB. Pas wel op met de combinatie zon & citroen, want citroen kan voor witte vlekken zorgen op de huid.

 

NB.
- M.b.v. een diffuser kun je een ruimte heel gemakkelijk veilig heerlijk laten geuren.
- Bij ‘de Jutter’ kun je terecht voor advies, tips en verkoop van pure essentiële oliën.

 

☆ Toch overprikkeld?

• Is er genoeg gegeten en gedronken?
Een te lage suikerspiegel kan voor een boel prikkeligheid zorgen en water helpt ons lijf van binnen met allerlei processen. Met te weinig water maken wij het ons lijf lastiger om zijn werk goed te doen.

• Ga naar buiten -het liefste de natuur in- en beweeg zo gevarieerd mogelijk.
Ga samen: springen, schommelen, draaien, rollen, klimmen, voetballen om de balans weer terug te vinden. Lukt het niet om naar buiten te gaan, maak dan eens een beweegparcour door het huis of speel het spel 'de vloer is lava'.

• Bouw een hut. Een heerlijk eigen plekje met zachte kussens en gedempt licht.

• Luister naar rustige muziek, een geleide meditatie of laat jouw kind zijn favoriete natuurgeluiden combineren m.b.v. een speciaal hiervoor ontworpen app.

• Masseer met een passende olie voorzichtig de voeten, handen en/of de rug van jouw kind. Houd de bewegingen simpel: maak rondjes, staande- en liggende achtjes, kneed en duw zachtjes en houd ten alle tijde contact zodat jij zonodig jouw aanrakingen kunt aanpassen aan de wensen van jouw kind.

Gebruik je essentiële olie?
Verdun altijd de essentiële olie met een draagolie zoals bijvoorbeeld amandelolie in verband met mogelijke gevoelige reacties van de huid.

 

☆ Vaker last van overprikkeling?

Het kan heel fijn zijn om hulptroepen in te schakelen bij de manier waarop jouw kind de wereld beleeft.
Blijf vooral niet te lang zelf doormodderen als je al van alles hebt geprobeerd, er is niets mis met hulp vragen. Bovendien is het vaak heerlijk om je verhaal te kunnen delen met iemand die helemaal begrijpt waar jullie tegenaan lopen en tips te krijgen waar je zelf nog niet eerder aan had gedacht. Bedenk dat de hulp in het belang is voor iedereen:
een kind heeft veel meer aan een uitgeruste ouder die ruimte weet te geven wanneer dit nodig is.

 

Wij maken gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van de website gaan we er vanuit dat u hiermee instemt.