Ontdek jouw talenten!
Wacht niet tot de storm voorbij is... maar leer dansen in de regen.
Gestrand... en dan?
Je hoeft niet te springen om vrolijk te zijn, als je maar veerkracht hebt.
Laat je angst achter je...
Jij bepaalt jouw eigen weg
Geloof in jouw dromen

Smeerwortel is een super ‘vallen en stoten’ zalf. Zij bevat allantoïne waarvan onderzoek heeft bevestigd dat het de genezing van wonden stimuleert.

Als wij uit balans zijn laat ons lichaam dat ons heel slim op de één of andere manier -vertaald in een klacht- aan ons merken: Het is dan belangrijk om er achter te komen wat de wortel van deze klachten is, zodat jouw lijf weer tot rust kan komen. Ik help bij deze bewustwording.

 

SMEERWORTELZALF - (Symphytum officinale)

Met smeerwortel ben ik in aanraking gekomen toen mijn kinderen veel last hadden van vreselijk jeukende bultjes en ik niet wilde gaan smeren met hormoonzalf. Helaas namen de bultjes niet in aantal af, maar wél de jeuk!! En van het één kwam het ander. Vriendjes en vriendinnetjes met chronisch eczeem kregen een ‘likseltje’ zalf opgesmeerd als zij kwamen spelen en de jeuk verdween… Bij sommige kinderen die thuis consequent zalf opgesmeerd kregen, knapte de huid zelfs zienderogen op! Pubers maken dankbaar gebruik van de zalf door het op hun acne te smeren (of op littekens veroorzaakt door acne ) en volwassenen met extreem droge handen -denk hierbij bijvoorbeeld aan kloven- krijgen er zachte handen voor terug.

Onze huid is niet het enige waar smeerwortel zo goed voor is. Het is ook een super ‘vallen en stoten’ zalf en toen ik mijzelf daar -met opgroeiende kinderen- van overtuigd had, nam ik het op een dag mee naar mijn werk als leerkracht van de groepen 1 & 2, want ook daar worden kinderen met ‘vallen en opstaan’ groot wink.
Inmiddels heb ik alweer een aantal jaren mijn eigen praktijk, maar smeerwortel gebruiken ze op mijn vorige werkplek nog steeds!

Smeerwortel (Symphytum officinale) wordt vanwege zijn veelzijdigheid soms Permacultuurplant (= samenwerking tussen de mens en haar omliggende natuur gericht op een harmonisch voortbestaan van beide) nummer één genoemd. Hij is niet alleen eetbaar en medicinaal, maar ook nog eens een goede bijenplant. Daarnaast kunnen de mineraalrijke bladeren op verschillende manieren gebruikt worden om de tuin te bemesten.
 

Geneeskrachtig
Smeerwortel bevat allantoïne waarvan onderzoek heeft bevestigd dat het de genezing van wonden stimuleert. Traditioneel werd smeerwortel uitwendig gebruikt bij botbreuken, vandaar zijn Engelse naam ‘knitbone’. Zo kun je bijvoorbeeld smeerwortelblad gebruiken om de bloeding van snijwonden te stoppen of om (kleine) brandwonden te behandelen door een blad op te rollen tussen je handen. Leg het gekneusde blad direct op de wond. 

Bijna alles van de smeerwortel is te gebruiken bij een kwetsuur aan ons lichaam. 
Mijn favoriet zijn de wortels, waar ik zelf zalf van maak. Zalf kun je gemakkelijk meenemen is direct toepasbaar en bovendien vinden kinderen het heerlijk om zelf te smeren. Na een paar keer weten ze dat er maar een heel klein beetje zalf per keer nodig is en kunnen ze dit zelfstandig regelen. Let er wel op dat de zalf alleen op dichte kwetsurengesmeerd mag worden. Smeerwortel kan wel wonden genezen, maar dat kan deze wonderplant zo snel, dat eventueel vuil geen tijd krijgt om uit de wond te ontsnappen. Smeer je de zalf wel op een open wond, dan loop je het risico een onderhuidse ontsteking te krijgen, m.a.w.: alleen gebruiken als de huid dicht is!!

Smeerwortel helpt om te laten zien hoe goed ons lichaam zichzelf -met een beetje extra hulp- weer kan genezen van de dingen die pijn doen of beurs zijn geworden van het vele vallen en weer opstaan… Eigenlijk precies hetzelfde wat ik in mijn werk als coach doe: kinderen en volwassen met een beetje extra hulp ondersteunen, zodat zij daarna zelf weer verder kunnen. Er is lastig aan de geweldige zalf te komen, vandaar dat ik heb besloten de zalf als bijproduct te verkopen.

 

Smeerwortel kun je o.a. gebruiken bij: 

-        Kloven

-        Droge huid

-        Gezichtscrème

-        Acné

-        Eczeem

-        Psoriasis

-        Muggenbulten

-        Jeukende bultjes

-        Winterhanden en voeten

-        Het geprikt zijn door brandnetels

-        Verzachting van  oude en nieuwe littekens

-        Tepelkloven (goed reinigen vóór de borstvoeding)

-        Wondgenezing (dichte wond)

-        Kleine brandwonden (!!), vaak rode huid

-        Botbreuken (als het bot in de juiste stand staat!!)

-        Oude pijnlijke botbreuken

-        Blauwe plekken

-        Spierscheuren

-        Kneuzingen

-        Likdoorns

-        Splinter ‘trekker’

-        Gerstekorrel ‘trekker’

-        …..

 

 

Een potje zalf van 70 ml kost -inclusief begeleidend schrijven- €12,50,- (exclusief verzendkosten). 

 

Disclaimer de Jutter Coaching
Ik ben geen arts in welke vorm dan ook. De ervaringen met Smeerwortel zijn geheel gebaseerd op mijn eigen persoonlijke ervaringen. Houd rekening met allergieën en neem in geval van twijfel altijd contact op met een arts of deskundige. Je bent en blijft altijd verantwoordelijk voor jouw eigen gemaakte keuzes.