Echt spelen is een biologische noodzaak voor het kind. Het helpt hem/haar bij een gezonde ontwikkeling.

Steeds minder wordt er gespeeld en daarmee dus ook minder bewogen. Met bewegen leer je jouw lijf ontzettend veel meer dan er op het eerste oog zichtbaar is en dat begint al in de buik van je moeder!! Al die bewegingen die daar gemaakt worden zijn een voorbereiding op het kunnen overleven buiten de baarmoeder en het spreekt voor zich dat de ontwikkeling daar buiten nog een tijdje verder gaat.



Het gevoel van evenwicht, het 'gevecht' met de zwaartekracht als je jouw hoofd wilt proberen op te tillen, rollen, kruipen, lopen, rennen, diepte inschatten enz. enz. Al die dingen kan een kind zich alleen goed eigen maken als er voldoende bewogen wordt...

ADHD

ADHD is weer volop in het nieuws en wat je overal leest is dat er steeds meer kinderen met ADHD gediagnostiseerd worden en er steeds meer medicatie wordt voorgeschreven. Ook wordt er volop gespeculeerd wat de oorzaak van deze voortdurende ontwikkeling is. Ik ervaar dat hier geen eenduidig antwoord op te geven is, omdat er mijns inziens simpelweg teveel factoren betrokken zijn bij het ontstaan van bepaald gedrag.

Denk bijvoorbeeld aan familiepatronen die worden doorgegeven in gedrag en in genen, de E-nummers in ons eten, de enorme hoeveelheden suiker, verborgen plastic en overige chemicaliën die er onbewust geconsumeerd worden, de onzichtbare straling van apparaten, de prestatiestress van het moeten en het kunnen en tel daar de dingen bij op die ik nu vergeet te noemen in dit rijtje en je hebt een geweldige cocktail voor gedragsmoeilijkheden, leerproblemen en gezondheidsproblematiek. Laten we het kort samenvatten als: niet lekker in je vel zitten.

Natuurlijk is het te kortzichtig om te zeggen dat het allemaal ligt aan het gegeven dat er te weinig wordt gespeeld en dus bewogen. En dat er een tekort is aan échte en concrete zintuigelijke prikkeling, maar we moeten toch ergens beginnen?! Als dat nu eens kan zijn door onze kinderen op pad te sturen met een emmer stoepkrijt om een speurtocht uit te gaan zetten vol met zelfbedachte hilarische en heerlijk onzinnige opdrachten om straks samen met hen uit te mogen voeren of door samen een prikkelend blotevoetenpad te gaan lopen dan lijkt mij dat een prima plan!! 

Ik zeg: doen!! En laat dat nou net iets zijn waar de ADHD'ers onder ons GEK op zijn.
Ik doe mee, jij ook?

Wij maken gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van de website gaan we er vanuit dat u hiermee instemt.